9 poze   11856 vizite

Boli prepelite

Salmonella Pullorum
Descriere.
Pullorum este o infectie acuta, sau cronica, o boala bacteriala, care afecteaza in principal gainile si curcile, insa toate pasarile domestice sau salbatice pot fi afectate. Cauza este o bacterie numita Salmonella Pullorum. Acest microorganism, este in special transmis prin ou, insa poate fi transmis si pe alte cai, de la gaina la ou, de la ou la pui, sau de la pui la pui in incubator, custi sau adaposturi. Supravietuitorii devin transmitatori infectati, ai bacteriei.
Transmiterea poate fi :
- Mecanica – transmisa pe haine, incaltaminte, echipament.
- Transmisa de pasari – pasari aparent sanatoase, raspandesc boala.
- Echipamente contaminate – de la epidemii anterioare.
Agentul patogen pullorum, poate intra in corpul pasarii, fie pe cale respiratorie, fie prin sistemul digestiv. Majoritatea epidemiilor acute la puii de gaina sau curca, sunt rezultatul infectarii inca din perioada de starter. Pullorum este deosebit de fatala la pui, insa pasarile mature sunt mult mai rezistente. Puii mici, pot murii imediat dupa eclozare, fara sa prezinte nici un semn observabil. Majoritatea epidemiilor apar la pui cu varste, sub trei saptamani. Mortalitatea in astfel de cazuri, poate atinge 90% din efective, daca nu este tratata la timp. Supravietuitorii sunt de obicei opriti din crestere si nu mai dau randamentul scontat.
Semne ale bolii.
La pasarile tinere salmonella poate fi indicata de : capul plecat, pene zburlite, pui infrigurati, ingramaditi in jurul surselor de caldura, respiratie greoaie, prezenta diareei albe caracteristice, care se lipeste la fund. Acest simptom de diaree alba, a dus la aparitia termenului de `` Diaree alba baciliara ``, fiind asociat acestei boli.
Diagnosticare.
Leziunile grave pot lipsi la adulti. Diagnosticul la pasarile tinere, se face prin izolarea microorganismului in laborator. La pasarile mature, testul de sange poate indica o infectie, insa doar prin proceduri de laborator. Eradicarea complecta, este singura cale de a prevenii reaparitia bolii. Toate pasarile din crescatorie trebuie testate si doar cele coplect libere de salmonella pullorum, se vor folosii ca sursa de oua matca.
Tratament.
Tratamentul primar, este o operatie de salvare si nu previne pasarile sa devina purtatoare, deci nu este recomandata pastrarea pasarilor salvate de boala, la productia de oua.
Medicamentele folosite la tratamentul salmonellei pullorum, sunt : FURAZOLIDONUL, GENTAMICIN SULFAT, SULFAMETOXINE, SULFAMETAZINE, SULFAMERAZINE.

Enterita Ulcerativa
Introducere

Enterita ulcerativa, este o boala acuta, foarte contagioasa, intalnita la gaini si prepelite. Este produsa de bacteria Clostridium colinum, iar efectele produse de aceasta sunt ulceratii ale intestinelor si cecumului. Boala poate debuta brusc si provoaca mortalitate ridicata : 100% la prepelite si 10% la gaini. Curcile si porumbeii pot fi de asemenea afectati. Conditiile de aparitie a infectiei, exista in toata lumea. Calea de contaminare este orala, iar calea de transmitere sunt fecale ale pasarilor bolnave, contactul cu pasari salbatice, sau insecte ( tantari, muste). Bacteria rezista la fierbere 3 minute. Pactorii care predispun la aparitia bolii sunt Coccidiozele ( in special E. necatrix, E. tenella si E. brunette ), supraaglomerarea.

Semne ale bolii
· Apatie
· Gatul retras
· Aripi lasate
· Ochii partial inchisi
· Pene zburlite
· Diaree
· Fecale albe apoase (prepelite)

Semne post mortem

. Ulceratii adanci de-a lungul intestinelor, in special ultima parte a intestinului subtire si cecum
. Membranele galben pal
. Peritonite ( daca ulcerele au perforat )
. Sange in intestine
. Focare necrotice in ficat.

Diagnostic

Confirmarea diagnosticului se face prin izolarea Clostridium colinum, in conditii anaerobe (agentul patogen este adesea prezent in cultura pura in ficat ).

Tratament
Streptomicina ( 44gm/Litru de apa), Bacitracina, Tetraciclina, Penicilina ( 50-100 ppm in hrana), Amoxicilina, multivitamine. Raspunsul la tratament trebuie sa apara dupa48 – 96 ore

Gripa Aviara
Pe intreaga planeta, exista multe tulpini ale virusului gripei aviare, care pot cauza o mare varietate de simptome clinice de imbolnavire la pasari. Acesti virusi, pot aparea la gaini, curci, fazani, prepelite, rate, gaste, gaini de guinea si lista poate continua. Pasarile migratoare de apa, s-a dovedit a fi un rezervor natural pentru aceasta boala.

Gripa aviara este clasificata in forma usor patogenica si forma puternic patogenica, in functie de gravitatea bolii pe care o cauzeaza. Majoritatea tulpinilor virusului, sunt usor patogenice si semnele clinice ale bolii sunt scazute sau nu apar deloc, la pasarile infectate. Totusi , unele tulpini slab patogenice, sunt capabile de mutatii, in anumite conditii, in forma inalt patogenica, a virusului, care cauzeaza boala mai severa pasarilor infectate.

Expunerea crescatoriilor, la contactul cu pasarile migratoare de apa si miscarea internationala a pasarilor de crescatorie, a echipamentelor si oamenilor, cresc riscul introducerii de tulpini inalt patogenice, in efectivele sanatoase de pasari. Odata introdus , virusul, se raspandeste prin contact dirct.Tulpinile virulente pot fi raspandite prin dejectii, echipamente, autovehicule, custi si hainele si incaltamintea oamenilor, care deservesc crescatoriile.

Unele dintre tulpinile puternic virulente, pot fi infectioase si pentru oameni. Tul[pina H5N1, izolata pentru prima data in Hong Kong in 1997, este o forma extreme de patogenica a gripei aviare. Aceasta a provocat decesul a 22 de oameni in 2004. Incepand cu mijlocul lunii decembrie 2003, un numar tot mai mare de tari asiatice, au raportat izbucnirea de epidemii e gripa aviara, in randul gainilor si ratelor. Au existat si cateva epidemii slab patogenice, de gripa aviara, in Statele Unite din 1997 pana in present. Ultimele cazuri de tulpini in US si Canada au fost : Delaware H7N2, New Jersey H7N2, Pennsylvania H2N2, British Columbia H7N2 si Texas H5N2.

Tarile care au primit interdictie, de catre avicultura Statelor Uniteb Sunt: Azerbaijan, Brazil, China, Uniunea Europeana, Hong Kong, India, Japonia, Korea de Sud, Malaezia, Mexic, Philipine, Qatar, Singapore, si Africa de Sud.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
anonim
Puiu 19 mai 2012  
Cu siguranta putem colabora in beneficiul ambelor parti.
Oua de prepelita = 0,26 lei, pentru incubat/tratament = 0,39 lei
Prepelite Pui si tineret
I saptamana 1-7 zile –1.2 lei bucata
II saptamani 17 zile -3 lei bucata
III saptamani 21 zile -4 lei bucata
IV saptamani 28 zile -5 lei bucata
V saptamani 35 zile -6 lei bucata
Prepelite mature 42 zile –7 lei bucata
Prepelite preambalate
6 lei/buc. Sunt ambalate cate 6-10 buc/ambalaj

Tel:0722291885/0748777556
Mail:prepelite2012@gmail.com
prepelitetartasesti.freewb.ro
www.prepeliteleluipuiu.bizoo.ro
Raportează
adiviscan 24 decembrie 2011  
doamne fereste de asa ceva
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.